Persoonlijke beschermingsmiddelen

Noodzaak

Veilig werken is een noodzaak voor iedereen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zorgen ervoor dat je veiliger kunt werken.  Deze pbm’s zorgen voor bescherming van vitale lichaamsdelen.  Je hoofd, je ogen, je oren, je mond en je handen en voeten. Dit om (blijvend) letsel te voorkomen.

Werkgevers moeten er voor zorgen dat deze beschermingsmiddelen gratis beschikbaar zijn voor hun personeel. Ook moeten ze voorlichting geven over het gebruik en onderhoud van deze middelen.  Dit wordt ook vaak vastgelegd in de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Als medewerker heb je natuurlijk ook een belangrijke rol in het juiste gebruik van deze middelen.  Door in overleg te gaan met de werkgever kun je samen kiezen voor een optie die prettig is in gebruik en ook de juiste risico’s afdekt.

Elco Totaal kan adviseren bij de aanschaf, het gebruik en de diverse mogelijkheden van deze Persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook kan in overleg een training voor het gebruik gegeven worden aan het personeel.

Er zijn 3 categorieën Persoonlijke Beschermingsmiddelen:

  1. Categorie 1    Lage risico’s.  Dit zijn middelen die je zonder deskundigheid en hulpmiddelen kunt gebruiken. Als de pbm niet werkt of niet op de juiste manier is gebruikt dan kan een minimaal oppervlakkig letsel optreden.  Je kunt hierbij denken aan een zonnebril, regenkleding, en tuinhandschoenen.
  2. Categorie 2  Middelhoog risico . Hierbij kun je denken aan en veiligheidshelm of een veiligheidsbril
  3. Categorie 3  Hoog risico. Dit zijn complexe middelen waaraan eisen gesteld worden erkend door de EG erkende kwaliteitswaarborgingssysteem. Hieronder valt bijvoorbeeld een harnasgordel. Deze gordel beschermt je tegen vallen van grote hoogtes zoals een dak.

Kostenbesparing

Natuurlijk kosten al deze middelen geld. Maar een veilige werkplek voor alle werknemers is een eerste vereiste. Bovendien zal hierdoor verzuim door ongevallen en ziekte beperkt worden. Dit levert uiteindelijk weer geld op.

Regelmatig onderhoud en op de juiste manier gebruiken van de pbm’s bespaart kosten. Daarom bieden we aan de werknemers hierin te informeren.

 

 

Elco Totaal Logo