Gewoon op een bolletje, iets gesmolten op een uitsmijter, komijne, oud of jong belegen; het maakt niet uit! Je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dat je als liefhebber dan ook nog een essentiële bijdrage mag leveren aan een ‘award winning’ kaasmakerij is de spreekwoordelijke kers op de taart.

 

Aanslag op kunststof vloer

Ergens eind 2019 werden we gebeld door Mattieu Spruit van de Spruithoeve, een familiebedrijf in Oudewater. “In 2018 hebben we een nieuwe kaasmakerij gebouwd en daar is een kunststof vloer in gekomen. Het probleem is echter dat we het niet goed schoon kunnen krijgen. Er blijft altijd een bepaalde aanslag zichtbaar. Van alles geprobeerd, maar we komen er niet uit. Via via hebben we begrepen dat we bij jullie moeten aankloppen”, was ongeveer de strekking van zijn verhaal.

 

Angst voor bacteriën

Wat gaaf dat we zelfs door een bedrijf op zo’n anderhalf uur rijden van Raalte worden gevonden. Het verwachtingspatroon is uitgezet en dan is het aan ons om het waar te maken! Eerst nog even doorvragen aan Mattieu en wat blijkt: een vloer die niet 100% schoon is, kan funest zijn voor de kwaliteit van de kaas. In zijn eigen woorden: “Door het probleem met de vloer is het mogelijk dat bepaalde bacteriën in de lucht blijven hangen. Dat weet je niet zeker, maar aangezien we werken met rauwmelkse kaas moeten we het wel uitsluiten.”

 

[rl_gallery id=”3800″]

 

Het juiste schuimtype

Dat is inderdaad een delicate aangelegenheid. Aangezien wij ook niet alle wijsheid in pacht hebben, hebben we de samenwerking gezocht met een Belgische leverancier. Samen zijn we naar Kaasboerderij Spruithoeve gereden en ter plekke kwamen we tot de conclusie dat het noodzakelijk was om een schoonmaakmiddel met een ander schuimtype te gebruiken. Mattieu: “We kregen het andere middel, maar het werd ook onderbouwd met een gedegen en vakkundig advies. Dat heeft ons overtuigd en we zien het resultaat. De aanslag is weg en de vloer is zichtbaar schoner.”

 

Overall winnaar kaaskeuring

Er gaan een paar maanden voorbij en dan ineens een appje van Mattieu: “We zijn met onze boerenkaas overall winnaar geworden van de landelijke kaaskeuring Cum Laude Awards. Mede dankzij jullie!” Iets teveel eer misschien, maar het zijn natuurlijk leuke berichten om te krijgen.

 

Een klant voor het leven

Door ons te verdiepen in het probleem en met een goed advies te komen, hebben we het vertrouwen gekregen. En sindsdien hebben we er bij wijze van spreken een klant voor het leven bij. “Ja, de afstand tussen beide bedrijven is wel even een ding, maar we lossen het op door in grotere hoeveelheden te bestellen. En het is niet alleen bij schuim voor de vloer gebleven. Inmiddels hebben we ook schuim voor de installatie in de kaasmakerij en ook voor onze varkenshouderij. En binnenkort komt Elco Totaal nog even langs om een andere, hardere schoonmaakborstel uit te proberen”, aldus Mattieu.

 

Coen Koggel