Oog- en gelaatsbescherming

Wanneer gebruik je oog- en/of gelaatsbescherming?

Als je ogen en of gelaat in contact kunnen komen met metaalsplinters, chemische stoffen, uv of infraroodstraling dan heb je hier goedgekeurde bescherming voor nodig.

Oogbescherming (veiligheidsbrillen)

Je ogen bescherm je met een veiligheidsbril. Deze zijn er in diverse soorten en maten. In eerste instantie zal een werkgever altijd moeten kijken of er mogelijkheden te voorkomen zijn waardoor er gevaar voor de ogen bestaat. Is dit niet het geval dan moet je kiezen voor een veiligheidsbril.

Soorten veiligheidsbrillen en ruimzichtbrillen:

  • Veiligheidsbril lijkt op en gewone bril maar de glazen zijn gemaakt van een speciaal materiaal gehard glas of polycarbonaat.
  • Overzetbril kun je over een gewone bril heen zetten om deze te beschermen tegen beschadiging.
  • Ruimzichtbril beschermt je ogen en je eigen bril tegen beschadiging en stof.
  • Lasbrillen beschermen je ogen tegen infraroodstraling.  (polycarbonaat glazen, onbrandbaar)

Waar let je op bij aanschaf?

  • Antifog coating tegen het beslaan van de bril.
  • De veiligheidsbril moet goed aansluiten op het gezicht.
  • Een hittebestendige veiligheidsbril die kan tegen spatten van zuren en logen.

Wanneer gebruik je gelaatsbescherming?

Als naast je ogen ook je gelaat beschermt moet worden tegen splinters, vloeistoffen, infraroodstraling en vlammen, laser of uv.

Je kunt hiervoor een gelaatsscherm gebruiken. Deze beschermt je ogen en je gezicht. Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert kies je een soort gelaatsbescherming. Dit kan een gelaatsscherm van gaas zijn als je met een motorzaag werkt bijvoorbeeld. Of een gelaatsscherm van met een klein ruitje bij elektrisch lassen.

Voor laswerkzaamheden gelden specifieke eisen voor gelaatsbescherming. Wil je hier meer over weten dan kan iemand bij Elco Totaal je hier meer over vertellen.

Omdat een gelaatsscherm niet altijd als prettig ervaren wordt is de pasvorm van groot belang.

Diverse werkomstandigheden vragen om verschillend advies. Neemt daarom contact met ons op om de persoonlijke situatie te bekijken. Ons telefoonnummer is 0572 362918

 

 

Elco Totaal Logo