Gehoorbescherming

Wanneer loop je risico op slechthorendheid?

Als je niet zonder je stem te verheffen met elkaar een gesprek kunt voeren.  En een afstand minder dan 1m. Dan loop je risico op het ontwikkelen van lawaaidoofheid. Dit geluidsniveau kun je meten met een decibelmeter (dB(A)). Gehoorbescherming is dan noodzakelijk om lawaai-slechthorendheid te voorkomen.  Gehoorschade is een van de meest voorkomende beroepsziekten.  Beroepen die risico lopen zijn bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, discjockeys en musici.  Maar ook als je de hele dag bij een productiemachine staat kan dit belastend zijn voor je gehoor. Belangrijk dus om hier voorzorgsmaatregelen voor te treffen.

Soorten gehoorbescherming

  • Gehoorkappen Deze draag je als koptelefoon. Als deze de oren goed omsluiten, dan is een demping met 30 dB(A) mogelijk. Het dragen van gehoorkappen kan verhitting van de oren veroorzaken. Ook isolatie van de omgeving (en resoneren van eigen bewegingsgeluid) kunnen hinderlijke bijeffecten van het dragen van gehoorkappen zijn.
  • Oorpluggen, dopjes en stopjes  Nadeel is dat deze vaak niet goed in het hoorkanaal ingebracht worden. Met als gevolg onvoldoende demping en dus kan gehoorschade ontstaan. Ook zijn ze niet altijd hygiënisch, waardoor gezondheidsklachten kunnen optreden.
  • Otoplastieken Dit zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden oplopend tot 30 dB(A). Meestal worden ze echter afgestemd op de demping die noodzakelijk is op de werkplek, zodat ze niet meer dempen dan strikt noodzakelijk. Hierdoor stijgt het draagcomfort. Wel moeten de otoplastieken jaarlijks worden gecontroleerd op lekkage en voldoende dempende eigenschappen.

Arbowetgeving op gebied van gehoorbescherming

Boven de 80 dB(A) is werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Omdat hierboven al gevaar voor lawaai-slechthorendheid bestaat.Bij 83dB(A) mag een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming werken. De overige 4 uur mag dan niet in hoog geluidsniveau doorgebracht worden.  Een werknemer is verplicht om zijn oren te beschermen als dagelijks het geluid gemiddeld hoger is dan 85dB(A).

Wilt u advies voor uw gehoorbescherming voor het bedrijf? Neem contact op met Elco Totaal.

 

Elco Totaal Logo